Gryning

Gryning

lördag 23 februari 2019

När ditt barn leker med mobilen får ett annat barn dö i kvicksilverförgiftning

När dina barn leker med mobiltelefoner och spelar dataspel så kryper femåriga barn i gruvgångar som är så trånga och mörka att vuxna människor inte kommer fram.
De barnen bryter kobolt som används till batterier i mobiltelefoner, datorer och elbilar.
Barnen arbetar oftast helt utan skyddsutrustning och ingen svensk person skulle tillåtas vistas ens i närheten av liknande förhållanden som dessa barn i sydamerikanska och afrikanska länder tvingas göra. I de små koboltgruvor i Kongo-Kinshasa och Mali kryper barnen i gruvgångar under jord.
CNN gjorde ett reportage med ett filmteam och då började regeringstjänstemän på plats att jaga bort barnen från gruvorna så de självklart inte vill visa upp att barnarbete pågår. Filmteamet stoppades sedan av polis och regeringstjänstemän. De lyckades dock intervjua en nioårig pojke som kom dagligen till gruvan tillsammans med sin pappa. En annan pojke som var 14 år vittnade om 24-timmarspass nere i gruvan. Han kom dit på morgonen och fick gå hem morgonen därpå. Han berättar för Amnesty att han ständigt är sjuk.

Jag och min man var i Röros för några år sedan och såg en fotoutställning om gruvarbetande barn, samt hur de tvättade mineralerna de fick fram. Jag blev starkt berörd och tårarna kom när man ser små barn som blivit kvicksilverförgiftade pga arbetet i gruvorna. Benen var förtvinade, de svälte till döds, minnesbilderna är hemska. Detta för att vi i västvärlden ska använda miljövänliga elbilar. För att våra barn och barnbarn ska leka med sina mobiler och spela dataspel. För att vi ska kunna ringa och surfa runt, ungefär som jag gör nu.
Det är så sjukt!!! Det är så hemskt hur vår värld blivit. Vi har kommit så långt i vår utveckling att vi avvecklar hela vår värld. Vi förstår inte vårt bästa. Forskningen och utvecklingen har gått för långt. Vi ser inte konsekvenserna av vad som sker eller vi tar dem inte på allvar.
Små barn som borde få leka får jobba i livsfarlig miljö, tvingas ner i osäkra gruvgångar, ner i mörker i 24-timmars pass för att ditt barn ska få leka med sin mobil.
Tänk på det en stund.
Själv glömmer jag inte bilderna av en liten liten kille som ligger med döda ögon, förtvinade ben och med en ung mamma som gråter bredvid. Allt detta för att vi i västvärlden ska få det vi vill ha.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar