Gryning

Gryning

fredag 12 februari 2016

Livrädd för en upprepning av andra världskrigets fasor

Varje dag går det att läsa olika inlägg som delats av personer på social medier. Många inlägg handlar om bråk på asylboenden och hur mycket pengar en asylsökande får när de kommer till Sverige.
Det som skrämmer är att personer delar helt utan kritisk granskning av vad för sorts tidningar/tidskrifter de delar inlägg och artiklar från. De har inte en aning om vilka rasisitiska grupper som står bakom.
Det oroar mig att så många redan glömt hur en viss europeisk ledare fick ett helt land med sig att tro att de var förmer än en annan människa. Hur han skapade en maktposition där han fick sina undersåtar att skicka männen till arbetarläger och deras kvinnor och barn till gaskammare. Många trodde ju själva att de var bättre människor och förmer än de andra. De lekte Gud och bestämde vem som skulle dö, vem som skulle plågas, vem som skulle få leva och vilken ras av människan som var elit. Sedan fanns det även människor som kanske inte ville utföra dessa handlingar, men av rädsla för sitt eget liv så utförde de sina order. som de kanske i själ och hjärta inte ville, men de som stod högre i rang bestämde. Det är fortfarande många människor som lever i dag som var med på den tiden. Som kanske var barn då och lyssnat till radionyheter om skräcken som spreds. Som har fäder som vaktade gränserna under iskalla vintermånader för att skydda vårt land och fruar och barn. Minns ni???Och ändå delas det inlägg utan kritisk granskning där det finns organisationer som står bakom med mycket svarta motiv. Vem som helst kan gå in och se vad som skrivs på dessa sidor och jag hoppas innerligen att ni inte instämmer med dessa.


Läste ett inlägg som handlade om hur ett ensamkommande flyktingbarn fick 4000 kronor att handla kläder för och köpte en jacka för 2500 kronor och fick åka till fjällen för att lära sig åka skidor. Ja, då undrar jag om vi ger en ungdom från Sverige 4000 kronor att handla kläder för, tror ni verkligen själva på att han skulle i första hand gå till en second hand butik och köpa en begagnad jacka när han kan köpa en snygg som passar in i det nya landet?
Någon gör det kanske, men inte alla.
Åka skidor i fjällen, ja det kanske handlar om integrering, att få göra något som ungdomar vårt land gör. Kanske skulle finnas billigare sätt att aktivera ungdomarna med. Att fler ställer upp och gör något tillsammans med dem kanske? Ett sätt att få lite mera vetskap om hur de mår. Få reda på varför det är som någon skrev i Expressen, mest män och killar som flyr. Kanske det inte är så lätt för en kvinna att få med sig barnen och fly till ett annat land. Kanske de väntar på att mannen åker före och rekognoserar för att veta att landet är bättre än därifrån de flyr. Man vet vad man har, men inte vad man får. Jag är inte så säker på att det varit lätt att fly om det varit krig när mina barn var små. Att lämna alla släktingar, gamla farmor, föräldrar och med 3 barn på kanske 1 månad, 2 och 4 år och dra över havet i en gummibåt mitt i smällkalla vintern.
Att det sen bli bråk i flyktingförläggningar. Ja, sätt ihop 40-60 svenskar att bo tillsammans i en liten skola där 3-4 stycken delar rum på kanske 14 kvadratmeter under några månader, i ett land där man inte förstår språket, förstår kulturen, vet om man får stanna, vet om barnen lever. Jag vet inte, men jag tror inte att det skulle vara komplikationsfritt. Svenskar kan ju inte ens gå ut på lokal utan att bråk och slagsmål uppstår...
Det lustiga är j att vi gillar att resa, folk reser som aldrig förr, till varmare länder. Då går det bra, då är det okej med olika kulturer och vi tycker om att äta andra länders mat och besöka kyrkor och tempel. Men att sträcka ut en hand och hjälpa en familj på flykt, då stänger vi våra hjärtan och är rädda att våra tillgångar prioriteras fel.
Om sedan denna flyktingpolitik som nu sker är rätt är en helt annan sak, men att vi är så kalla och hårda och verkar ha glömt hur tidigare makthavare fick folket med sig anser jag skrämmande. Och genom att haka på, dela artiklar och agera som många gör hetsar de grupper som rättfärdigar likadan metoder som föregicks under andra världskriget. Så, snälla, tänk er för. Vi behöver ingen ny Hitler, Pinochet eller Breivik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar