Gryning

Gryning

fredag 19 augusti 2016

Fjällöpning

Så har vi landat på Edsåsdalens fjällhotell för bröllop i morgon. Min son ska gifta sig med sin Helena i Vallbo lappkapell och festen hålls i Edsåsdalen. Underbart!
Idag ska jag och min dotter göra sista riktigt långa passet innan Höga kusten Trail marathon som är 43 km långt. Vi tänkte springa Axas 27K bana på ett ungefär med start i Ottsjö. Hade sett framemot att få springa lugnt och länge med vidunderlig utsikt och få stanna precis var som helst och njuta av utsikten. Förra året när jag sprang Axa fjällmara 47 km så ville man ju inte stanna mer än nödvändigt. Men nu så var vi ju ute på njutartur!
Joho, men vad sker, inte ett fjäll syns, landskapet är helt platt!! Vem har utplånat fjällen i natt??
Ja, så är det i fjällen ena dagen sol, nästa dis och dimma. Men efter en stadig frukost så skjutsar sonen oss till Ottsjö. Startar längst bort på vägen där stigen går upp mot Hållfjällets station, så vi slapp börja mitt i byn. Nackdelen med det är ju att börja med motlut direkt och mina vader är stela efter min mountainbiketur i förrgår. Det är lätt regn och ryggsäckens vätskeblåsa är fylld med sportdryck och vi upptäcker att vi har nästan samma klädsel. Så nu ska vi ha mor och dotter-tid i ca 4-5 timmar. Det är dessa pass som är så fantastiska, man kommer varandra mycket nära och man vet precis hur vi fungerar efter att energin börjar ta slut, när det är läge för peppning och när man bara ska vara tyst och mala på. Härlig kvalitetstid och för en mor så är det lycka att få upp
leva sådana stunder med barnen! Testa får ni se!
Mor och dotter på väg
Vi följer 27 K banan i sin helhet över Hållfjället och Grofjället. Det blåser väldig motvind och sikten är ca 50 meter, men stigen går inte att missa då den är på sina ställen väldigt lerig och söndersprungen i myrarna. Så den utsikt vi trodde vi skulle få får vi insikt om att skapa mentala bilder inne i huvudet istället men avsikten med dagen var ändå att få ett bra långpass och det får vi. Så från utsikt så blev ändå insikten att avsikten  med dagens tur blev bra :). 
I dalgångarna ser vi något längre och det är så underbart vackert att springa längs stigar som slingrar sig mellan fjällbjörkarna. Att man ibland trampar ner sig halvvägs till knäna det hör liksom till ett pass på fjället. Vi fortsätter banan fram till 19 km skylten där vänder vi åter för att ta oss tillbaka till Grofjällsstugan o sedan leta oss ned via Sönnestvallen till Edsåsdalen. Någonstans kring Henån missar vi leden! och får ta de sista 2 km längs vinterleden. Då kan ni tänka hur skönt det är att avsluta på blöt myr i regn sista 2 km när man redan sprungit 27, 5 km!! 
Efteråt värmer bastun väldigt skönt efter några timmar på fjället.
På väg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar