Gryning

Gryning

tisdag 4 juli 2017

Värt att tänka och reflektera över

I en artikel på dt.se läser jag om allt fler hjärt- och kärlsjuka i Dalarna. 
Idag lever var femte invånare i Dalarna med hjärt- och kärlsjukdom och nästan alla känner någon som är drabbad.
En av fem svenskar har förhöjt blodtryck, och hälften klassas som överviktiga. Dessutom lever närmare en halv miljon människor i Sverige med diabetes som också ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Positivt är ändå att dödligheten fortsätter minska hos dem med hjärt- och kärlsjukdomar, men riskfaktorerna blir vanligare med mera stillasittande som leder till övervikt och i förlängningen ett metabolt syndrom och diabetes typ 2. 

Vad vi också vet och kan läsa om i undersökningar är att så många som vart femte barn växer upp med minst en förälder som har ett riskbruk av alkohol eller narkotika. 
Vart femte barn, det är minst 4 barn, kanske fem i en skolklass!! Dessa barn kan känna sig ensamma, utsatta och oroa sig mycket och vissa kan fara mycket illa.
Barn är också lojala mot sina föräldrar, de skyddar dem och framförallt tror de kanske att de deras föräldrar/förälder gör är normalt. Minst ett 60-tal sjukdomar kan relateras till alkohol. 

Så var femte invånare i Dalarna har en hjärt- och kärlsjukdom och vart femte barn växer upp i en familj med riskbruk eller missbruk.

Vad gör vi åt det?
Var finns egenansvaret för din hälsa? 
Friskvård eller sjukvård? 
Vad ska vi satsa på?
Vem ser barnen?
Vem hjälper dem?



Länkar om ni vill läsa mer
http://www.dt.se/slakt-o-vanner/allt-fler-hjartsjuka-i-dalarna

http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fhi-var-femte-barn-lever-med-riskbruk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar