Gryning

Gryning

fredag 10 februari 2017

Var femte....

I en artikel på dt.se läser jag om allt fler hjärt- och kärlsjuka i Dalarna. 
Idag lever var femte invånare i Dalarna med hjärt- och kärlsjukdom och nästan alla känner någon som är drabbad.
En av fem svenskar har förhöjt blodtryck, och hälften klassas som överviktiga. Dessutom lever närmare en halv miljon människor i Sverige med diabetes som också ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Positivt är ändå att dödligheten fortsätter minska hos dem med hjärt- och kärlsjukdomar, men riskfaktorerna blir vanligare med mera stillasittande som leder till övervikt och i förlängningen ett metabolt syndrom och diabetes typ 2.
Vad vi också vet och kan läsa om i undersökningar av folkhälsan är att så många som vart femte barn växer upp i en familj där minst en förälder har ett riskbruk av alkohol eller narkotika.

Vart femte barn!!! Det är minst 4 stycken kanske fem barn i varje skolklass! Dessa barn kan känna sig ensamma, utsatta, oroliga och vissa kan rent av fara mycket illa. Barn är lojala mot sina föräldrar, de skyddar dem och framförallt kanske de tror att det är helt normal att pappa eller mamma dricker ur den där bag-in boxen var och varannan kväll. Så var femte invånare i Dalarna har en hjärt-eller kärlsjukdom och var femte barn i Sverige växer upp i en familj med riskbruk eller missbruk. Vad gör vi åt det? Var finns egenvården för vår hälsa? Ni vet väl att alkohol kan orsaka minst 60 olika sjukdomar? Vem ser barnen? Vem hjälper dem när mamma är berusad och barnet gråter?



Länkar om ni vill läsa mer
http://www.dt.se/slakt-o-vanner/allt-fler-hjartsjuka-i-dalarna
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fhi-var-femte-barn-lever-med-riskbruk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar