Gryning

Gryning

onsdag 21 januari 2015

Teknikkurs med AktivX

Igår kväll var det dags för teknikkurs på längdskidor, klassisk åkning. En grupp på 10 personer ska förbättra sin teknik på skidor med mig som instruktör för AktivX räkning!
Längdåkning handlar om balans, tyngdöverföring och timing samt koordination. Att få till detta är inte alltid helt lätt och alla och då menar jag verkligen alla har alltid något som kan finslipas på oavsett hur länge man åkt skidor. Till och med världseliten nöter teknikdetaljer.
Den klassiska åkningen har dessutom fem olika växlar som används. Jo precis som när man kör bil så tänker man växlar.
Växel 1 = saxning (upp med blicken)
Växel 2 = diagonal (tyngdöverföring, alla kilona ska över på en skida i taget)
Växel 3 = stakning m. frånskjut (timing, all kraft i frånskjutsbenet)
Växel 4 = stakning ( upp med överkroppen fall framåt, och använd mage och överkropp)
Växel 5 = fartställning ( låg tyngdpunkt och avslappnad kropp, följsam)


Det är många saker att tänka på och allt ska ske under någon liten sekund i en följsam rörelse. Dessutom får du sällan bakhalt när du vågar lita till din balans och verkligen våga flytta över alla dina kilon på en skida i taget och glida så du utnyttjar skidan till det färdmedel det ändå är. Det ska vara Tajming i rörelsen  likt en pendel utan stopp i lugna och harmoniska rörelser och när allt stämmer en vacker vårvinterdag i spåret då är all tid du lagt ner på att lära dig tekniken inom längdskidåkning värd varje sekund.


För att komma dit till det njutbara får man börja från grunden. Det går aldrig att hoppa över ett steg för förr eller senare måste du tillbaka och hämta upp det du saknar för att få en helhet. Så därför: Ta av dig stavarna och kör utan dem, då hittar du balansen, får tyngdöverföringen, tänk på pendeln och tajmingen och styrkan kommer på köpet.


Efter 1,5 timmes kursande med glada duktiga och härliga skidåkare så tog jag själv en kort skidrunda på 7,2 km. Underbara spår, fantastiska skidor och efter 1,5 timmes uppvärmning med gruppen utan stavar gick det undan för kärringen i spåret :)
                                              



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar