Gryning

Gryning

fredag 26 april 2013

Träningstermer och begrepp


Tänker på hur vi ändrat träningstermer och begrepp genom åren. När jag började träna som ung då gick vi skidgång i slalombacke eller sprang med stavar men för ett antal år sedan blev det en modefluga och kallades Nordic Walking och det hade vi svettiga skidåkare gjort redan för 35 år sen. Att springa stig i skogen kallas numera Traillöpning och är plötsligt jätteinne, vilket jag har full förståelse för då jag älskar att springa i skogen. Allra helst ska man välja helt obanat som ger både kondition, styrka och balans för hela kroppen för att inte tala om vila för själen och hjärnan. En perfekt form för avkoppling med andra ord.
Det finns mängder med termer och begrepp som ändrat namn och därmed blivit "inne" att göra, men som människan i princip jämt gjort. Det blir bara mera häftigt när vi använder oss av engelska ord istället för dess svenska namn. Som när pappa stack till träningslokalen när jag var liten för att lyfta vikter dvs. tyngdlyftning, numer åker man på gym.
I grunden är det samma sorts träning som gjorts i alla tider, intervaller körde människan i urminnestider när hon var jägare och var på jakt efter bytet, styrketräning skedde när mannen högg i skogen och drog timmerstockar, bålstabilitet var ju forna tidrs flottarmän suveräna på där de balanserade å timmerstockar i forsen.
Det viktigaste är oavsett namn på träningspass och träningsform att vi AKTIVERAR. oss. Människan är skapt för ett liv i rörelse.
Kanske vi ses i skogen när vi springer över stock och sten :)


 :
 Fotot är från Vertex Fjällmarathon 2010, 44 km och 1800 höjdmeter över tre fjäll väntade oss när fotot togs.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar