Gryning

Gryning

onsdag 5 november 2014

Missbruk och medberoende

Alkoholism är en sjukdom och för att diagnostiseras som missbrukare ska personen uppfylla vissa kriterier precis som en person som diagnostiseras av en annan sjukdom. Förnekelse kan vara stor när det gäller sjukdomar och tyvärr ännu större när det gäller missbruk. Det tar ofta lång tid för en person att komma till insikt och inse att de har ett missbruk. Om de någonsin gör det. Och det är lätt att bli medberoende i ett missbruk. Är det sedan en närstående, en chef eller en annan person som det finns en relation till då är det lätt att skydda och släta över. Ett missbruk kan skada relationer, en missbrukare ljuger om allt och till slut kan lögnen bli till sanning för att personen ljugit så många gånger så de till slut tror på sig själva.
Och kom ihåg att missbrukaren finns i alla samhällsklasser och det kan göra det extra komplext.
Så småningom inser man att det inte hjälper att vara medberoende, det räddar inte personen. Det är bättre att konfrontera personen, att försöka öppna ögonen på deras beteende. Men det är svårt.
Till slut kan det gå så långt att man får rädda sig själv för att gå vidare och inte själv gå under.


Lite fakta

Med en hög genomsnittlig konsumtion av alkohol menas mer än 14 standardglas i veckan för män och 9 standardglas för kvinnor. Ett standardglas motsvarar alkoholmängden i exempelvis 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.


Enligt ICD-10 betecknas begreppet missbruk med skadligt bruk, det vill säga bruk av substanser på ett sätt som skadar hälsan fysiskt eller psykiskt.


För beroende enligt ICD-10 gäller att tre av följande sex kriterier ska vara uppfyllda:


  • stark längtan efter alkohol
  • svårigheter att kontrollera intaget
  • fortsatt användning trots skadliga effekter
  • prioritering av alkoholanvändning är högre än andra aktiviteter och förpliktelser
  • ökad tolerans
  • fysiska abstinenssymtom.

Konsekvenser

Personer med alkoholrelaterade problem riskerar att få fysiska sjukdomar, psykisk ohälsa och sociala problem.
Alkoholkonsumtionen i Sverige orsakar sjukdomar och ohälsa som till exempel olika former av hjärt-kärlsjukdomar, leverskador, cancer, neurologiska sjukdomar och psykisk ohälsa.


Personer med alkoholberoende kan få allvarliga sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet, men också levern, musklerna, hjärtat och blodkärlen.


Alkoholberoende får ofta sociala och ekonomiska konsekvenser för individen själv och för de närstående. Socialt utanförskap, självmord, misshandel och rattfylleri kan bli en följd av beroendet eller missbruket.


Trevlig kväll gott folk och ta det lugnt med alkoholen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar