Gryning

Gryning

måndag 28 april 2014

En ledig helg

Den lediga  helgen har ägnats åt trädgårdsarbete, välbehövligt då den biten priorterats lågt senaste åren. Först var det min frozen shoulders som gjorde det omöjligt att ens ta i en spade och sen har tiden inte funnits helt enkelt. Så nu har jag tagit tag i att gräva upp alla perenner i en större rabatt, vända om jorden kratta bort all kvickrot och annat ogräs och sen delat de gamla perennerna och plantera tillbaka dem. Så himla skönt att ha det gjort, för nu kan jag ta tag den större stenpartirabatten som är ca 8 x 3 meter. Har ännu inte bestämt om jag gör det i år eller nästa, men det skulle behövas.
Har även planterat lite penseer i gjutjärnsgrytorna så det blir lite vårlikt. Pärlhyacinter, scillor och påskliljorna blommar i rabatterna och det grönskar alltmer. En helt sagolik tid är det både i trädgården och skogen.
Skogen ja, den kan jag inte låta bli att vara i på våren, den lockar enormt. Marken är som en grön heltäckningsmatta. Efter kalas för mågen i lördags blev det en rundtur ner på ett naturområden som består av flygsand, vackra tallhedar där mosipporna blommar på våren. Där kröp jag i diket och fotograferade och fick några fina bilder. Efter det fortsatte vi runt ett sjösystem där det blev en hel del fotostopp. Såg en älg också och hann med en bild, men den blev dålig.


Söndagen startade jag o dottern med att springa nere vid Haftahedarna. Det natursköna området med de vackra mosipporna. Fåglarna kvittrade i morgonsolen och luften var syrerik så det var en fröjd att springa längs Malungsåsen, en rullstensås som sträcker sig både norrut och söderut i Västerdalarna. Från åsen ser man ner över en vacker tjärn, ett perfekt ställe att stanna till på och fika om man vandrar längs stigen då det finns en fin slogbod ute på en lite holme som har en liten fin bro som förbindelse emellan. På en sträcka löper stigen längs en tallås med vidsträckta myrar på var sida. Här brukar hjortronen lysa röda och gula i all skiftande variation däremellan i slutet av sommaren. Det är en underbar belöning att Kvissedsforsen brusa och strax syns en öppning i skogen och man kommer fram till en fin sandstrand och även här finns en slogbod och grillplats. Här går det in en liten vik av älven där det är lugnvatten och man kan bada om lusten infinner sig. Från Äppelbohållet kan man åka in efter grusväg och då är det max 500 meter att gå ner till älven. Så den som vill ha lite vildmarksliv, med fiske, bad och grillmöjligheter rekommenderar jag att åka dit. Mycket vacker plats tycker jag.
Nu lämnar man sedan stranden och stigen går brant uppför en ås och så springer man längs älven norrut och i söndags var vattenståndet högt då snösmältningen från fjällen satt fart på vattenflödet. Det forsade och dånade  och det var vilt i forsens stormvirvlar. En stund senare viker stigen in från älven och den slingrar sig i vacker granskog där mossan ligger grön på marken och här kan både älg och björn finnas, samt mängder av fågelarter. Älg har jag sett fler gånger, men björnen har jag inte lyckats se. Men för ett par år sedan hade björnen precis passerat när jag och min kusin kom springades, det var lite häftigt och pulshöjande.
Det finns även några större fångstgropar från förr, stora sådana där älg ska ha fångats. Det som är intressant är att det är en naturstig och det finns skyltar som berättar om de olika fågelarter, träd, och djur som finns i området. Stigen är ca 9 km lång och vill man njuta av en vacker natur, gå och springa längs fina stigar så rekommenderar jag Haftahedarna. Jag o dottern hade en härlig löptur och bägge hade pigga ben så det var riktigt kul! Det var min lediga helg :)


                                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar