Gryning

Gryning

söndag 27 augusti 2017

Källkritik, barn och vuxna

Barnen som växer upp i dag har det inte alltid lätt. Det skiljer sig en del mot att ha växt upp för 40 år sedan. Samhället har förändrats, infrastrukturen ser annorlunda ut, båda föräldrar ska arbeta, skolan har ändrats till att bli ett ställe där du lär dig söka information och inte råplugga in konungars alla årtal med mera med mera.
En del har blivit bättre en del sämre. ( Är fortfarande förvånad över att många inte kan Sveriges geografi bättre, iallafall vår eget landskap, men det kanske inte hänger på skoltiden).
Barn och ungdomar ska redan tidigt ha egen telefon och läsplatta. Ser filmer på datorn och där är det viktigt att som förälder kunna sålla bland allt som dyker upp.
Som vuxen är det viktigt att lära sig källkritik, att kunna se och sålla så barnen inte kommer in på sidor som inte är bra för dem. Det är även viktigt för de äldre då man kan se att en del delar artiklar och påstående hejdlöst utan eftertanke, utan att granskat kritiskt var den källan kommer ifrån. Därmed sprids falska rykten eller "sanningar" väldigt snabbt. Så det är viktigt att barn och ungdomar får lära sig källkritik men det borde även vara viktigt för alla vuxna som använder sig av datorer och sociala medier att förstå hur lätt man kan skapa debatt kring något helt felaktigt men pga att man läst det i en tidning som kanske tyvärr inte är seriös ja då tror man på det.
Att sedan barn ibland får se film och kolla läsplattor är absolut inget förbjudet, självklart ska de göra det- Mycket är lärorikt, men vi vuxna måste ta ansvar över VAD de ser. 
Dagligen kan vi läsa i media om överfall, våldtäkter, övergrepp, mord och misshandel. Bilder sprids på nätet och barn och ungdomar ser dem, men förstår dem kanske inte. De kan tro att vissa saker är normala, att man kanske gör så. Det förekommer övergrepp bland barn, barn emellan, sexuella sådan som sker både på förskola och skola, när personal inte hinner observera allt som görs. Därför är det vårt ansvar som vuxen att ha koll, att vara lyhörd och intressera oss för våra barn och ungdomar så de inte ser och gör vad som helst på datorerna.

Barn gör vad vuxna gör, inte alltid vad de säger. Så är det än i dag. Så sitter vi framför teven eller datorn jämt, ja då gör barn det också. Är vi ute och barn får följa med ja då finns chansen att barnen också gör det. Så skapa goda vanor till era barn tidigt. Ett barn mår ite dåligt av frisk luft eller av att visats i naturen. De mår inte dåligt av att leka i skogen, klättra i träden eller att själva försöka hitta på saker. Barn kan också behöva ha tråkigt ibland, inte bli "serverade" aktiveteter jämt från oss vuxna. Livet är inte alltid en dans på rosor och skyddas barnen hela tiden och inte får prova saker eller skonas från det "tråkiga" ja då kan de få det jobbigt längre fram i livet. Det är inte farligt att trilla och slå sig, visst du ska trösta, men klema inte bort ett barn.

Så en uppmaning till er vuxna. lär er att kritiskt granska det ni ser och läser och hjälp era barn att så småningom också göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar