Gryning

Gryning

söndag 13 augusti 2017

Vandring i Jotunheimens Nationalpark Dag 1

Vi anlände till Gjendesheim sen eftermiddag och det regnade precis enligt prognosen men klockan 18.00 skulle det upphöra enligt www.yr.no. Så vi ordnade med parkeringsbiljett och gjorde i ordning en middag på gasolköket och åt en stadig middag.
Prick klockan 18 slutar det regna och det blir startsignalen för vår vandringsvecka i Jotunheimen. Planen var att vandra i 6-7 dagar men vädret skulle få avgöra hur vi skulle lägga upp vandringsdagarna.
Vi börjar med att gå mot båtstationen, vilket vi inte hade behövt om vi varit något mera uppmärksamma, men det var egentligen bra för då fick vi ett par lätta kilometer innan stigningen upp mot Bessvattnet började. Vi utgick från 985 meter över havet och Bessvattnet ligger på 1373 m.ö.h. Vi hade inte bestämt var vi skulle slå läger första natten men visste att Russvattnet var vacker att tälta bredvid.
Första biten går vi samma stig som vandrarna som gör Besseggen kommer så det är rejäl stigning första kilometrarna men sen är det ganska lättgånget. Uppe på första platån så ser vi ett par som tältat, vi vinkar glatt och fortsätter framåt, då vi kommer till en stigkorsning och inser att vi missat delningen mot Glitterheim dvs den led vi skulle ta. Kan säga att markeringarna i Norge är inte lika bra som i Sverige så man får var uppmärksam. Kollar in kartan och genar mot rätt led. Under tiden hör vi pinglor och det visar sig vara en del får som går på fjällbete. Läste om att ca 1600 får går fritt på bete i fjällen så vi han se ett antal under vandringen. Det är mysigt att se de gå lugnt och beta i frihet. Undrar hur det är med rovdjursangrepp i Norge tro?
Klockan närmar sig 21 och vi inser att det är lite väl långt att hinna fram till Russvattnet innan mörkret kommer så vi slår läger en bit ifrån Bessvattnet. Det blåser en del men vi lyckas finna en lite svacka där det är relativt lugnt. Vi får upp tältet och det blir superskönt att få snabbt tvätta av sig och sen få i sig lite soppa och en knäckebrödskiva innan vi kryper ner i sovsäckarna. Dagens vandring blev 3 timmar och en del höjdmeter. Bra start!
Gjendesheim

En bit upp på leden mot Glitterheim med sjön Gjende i bakgrunden

Det bär uppåt

Gjende

Tältet

Fina får på bete
Tummen upp för tältplatsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar