Gryning

Gryning

fredag 31 januari 2014

Skura mattor

Den omskrivna matthögen är nu undanstoppad och trasmattorna ligger och väntar på att få såpskuras i sjön vid Mats brygga. Att såpskura mattor är roligt och de luktar så friskt och gott när de torkat. Det var farmor som lärde mig såpskura mattor vid sjön. Då hade vi en egen brygga som farfar gjort av gamla fotogen- och oljefat från Caltex. Han var ju föreståndare där under många år. Att lägga sådana tunnor som flytblock under ett trägolv var vanligt och många gjorde flottar av dem också. Inte så miljövänligt precis när de började läcka ut resterna som fanns i dem, men det var det nog ingen som tänkte på då.
Men hursomhelst, att skura tillsammans med farmor var en höjdare. Det var Grumme Rensåpa som användes och den var gul och geleaktig. Man stoppade ner fingrarna i burken och strök ut på mattan som innan doppats och blötts ned i sjön. Man stod på alla fyra på knä och ibland hade man en skumgummibit under knäna så man inte skulle få skurgummeknän. Därefter doppades skurborsten i vattnet och sen skurade man längs efter mattrasornas längd så att alltså höger vänster osv. Det blev skummigt av såpan och det luktade gott. Som barn fick jag alltid skura utedassets dvs "kammärns"  mata och dörrmattan bara för att de var små och inte blev så tunga att hålla i. Hela mattans längd låg ju i vatten när man började skura och så tog man upp kanske max en halvmeter åt gången för att efter att detta parti skurats vika ihop den och dra upp en bit till. När ena sidan var klar slängde man i mattan igen och bytte så att andra sidan också blev skurad.
När sedan alla mattor var klara så la vi dem i ekan och farfar rodde ut med båten och farmor sköljde mattorna genom att lägga i dem i sjön längst bak i ekan och doppa ner dem i vattnet. Så rodde farfar en stund och såpan sköljdes ut och de skummade efteråt i sjön. Ibland hände det att farmor tappade en matta och då fick vi kvicka oss att få upp den så den inte sjönk till botten. Sen hängdes mattorna över gärdsgården så de fick droppa av och torka.
Så nu ligger alltså mina mattor och väntar på sommarens såpbad för de tycker jag om att göra vid sjön. Att tvätta dem i maskin är inte alls samma sak och inte luktar de sådär sommarfräscht heller.




Här är en som hoppar själv i från bryggan och gärna hänger med till bryggan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar