Gryning

Gryning

lördag 11 januari 2014

Snöstjärnan, vallning och tankar

Det finns mycket att tänka på och mycket att lära och se. I dag när det snöar så kan man studera snöflingornas utseende och dess hårdhet.


Snö är fruset vatten dvs vanlig is. Iskristallerna i snöflingor är för det mesta uppbyggda i sexkantiga former och liknar stjärnor i olika former. Hur stjärnan formas beror på egenskaper hos vattenmolekylen. Minns ni Snöstjärnan, märket som man kunde få om man åkte 1km skidor (tror jag att det var). Sen fick man ett band som var ca 5 cm att fästa på nålen om man åkt flera gånger. Man skulle åka 1 km då och så fick man ett band. Jag åkte så mycket att min fröken tröttnade och gav mig en hel meter band på en gång!! Färgen i mitten på snöstjärnan ändrade färg för varje år.


Snön finns i olika konsistenser och har olika egenskaper. Bland annat samerna och eskimåerna har massor av ord för snö. Det finns ju faktiskt så många olika sorter även om de alla är skapade av vatten och blir till vatten i smält from. Det är det som gör att vallning av skidor kan bli så komplext. Det är inte bara att kolla termometern efter antalet grader och tro att en blå valla ska funka om tempen överensstämmer med tempen på vallaburken. Det kan ju faktiskt vara mycket hög luftfuktighet, kan vara konstsnö eller ha varit tö dagen innan eller andra egenskaper som påverkat snöns konsistens. Men det är det som gör vallningen både svår, intressant och komplex. Många är skidåkarna eller deras föräldrar (ofta pappor) som "tävlar" i valaboden dagen innan en skidtävling. Nedan visas en bild av hur en snöstjärna kan se ut.





Så har ni inget annat att göra kan ni gå ut och känna på snön, des temperatur och fundera på vad ni ska lägga på under skidorna i morgon. I dag var det grundvax och blå syntet och blå tjära av märket Start som funkade för mig. Då ska ni veta att det var minus tolv grader, fallande nysnö och hög luftfuktighet.


Lycka till med inspektion av snökonsistens och vallning!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar