Gryning

Gryning

tisdag 18 februari 2014

Föräldraansvaret?

Enligt OECD:s chef för utbildningsfrågor Andreas Schleicher så är svenska barn/ungdomars studieresultat sämre än övriga länder, vilket Pisarapporten påvisat. Schleicher menar att orsaken till att svensk skola backat, både över tid och i förhållande till andra länder, har att göra med läraryrkets sjunkande status och hur man valt att styra resurser. Till skillnad från högpresterande länder har Sverige prioriterat mindre klasser framför bättre lärare.


Så det beror INTE på stora klasser, utan på att lärarna med sin sjunkande status inte ställer högre krav på eleverna. Felprioriterat med andra ord. Kan hålla med om att läraryrkets status måste höjas, absolut! Men med färre elever i klassen så borde det bli lugnare, eller?
Men vad som inte nämns är FÖRÄLDRAANSVARET!!!


Blir förvånad eller egentligen förbannad! Var fasen finns föräldraansvaret?? Det måste väl i första hand vara föräldrarna som ska uppfostra sina barn till att vara sociala och kunna umgås och samsas i grupp. Det måste väl ändå vara föräldrarna som lär barnen/ungdomarna att de lever i ett samhälle där krav kommer att ställas på dem både som barn, ungdom och vuxen. Ju förr de lär sig detta desto bättre är det för dem anser jag. Dessutom måste de lära sig att respektera andra människor och förstå att lärarna är en stor resurs som vill hjälpa dem. Får de inte lära sig att ta ansvar och respekt i hemmet, hur ska då en lärare kunna lära ut något? Då måste lärarna först lägga mycket tid till att uppfostra en del barn/ungdomar och då går värdefull kunskapstid till spillo. Mycket energi hos lärare går till fel saker, i många andra länder finns en helt annan respekt och förståelse för att utbildning är en nyckel till arbete i vuxen ålder. Barn och ungdomar måste få hjälp av sina föräldrar att lära sig ta ansvar och respektera sina studiekamrater. Gör inte föräldrarna det stjälper föräldrarna barnen och ger dem inte den framtid de så väl behöver.


Så att lägga ansvaret enbart på att lärarna anser jag är fel, grunden måste läggas hos föräldrarna. Att lärarna ska ställa krav på en unge som inte ens vet vad ett krav är, hur ska det fungera??


Vill man läsa mer så kolla Svenska Dagbladet


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oecd-sverige-bor-hoja-lararloner_8997776.svd



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar