Gryning

Gryning

söndag 22 september 2013

Ditt ansvar som kvinna- Ett ord till unga flickor

Häftet utgavs av Sv. Kyrkans Diakonistyrelses bokförlag 1929, den är intressant att läsa. Den ger en inblick i hur det var att vara kvinna på den tiden. Att ansvaret för hennes dygd och ära enbart var lagt på henne, för at mannen hade en drift som var starkare än kvinnans var naturligt och det var helt okej för mannen att ta för sig och kvinnans ansvar att stå emot och säga nej. För en kvinna som gav sig åt en man utan att vara gift " "fick bli som blomman vid landsvägskanten. där dammet yr och smutsen stänker"

Det är naturens lag som bjuder det manliga och det kvinnliga att känna dragning till varandra......Det är driften som kommer hanarna ibland djuren att söka honorna för att förena sig med dem, para sig, som man kallar det......... Också hos människorna finns denna drift.......Men människorna äro mycket förmer än djuren.

" En flicka ska förstå att sätta så mycket värde på sin person, att hon inte ger bort något av sig själv, till någon annan än den hon känner att hon verkligen håller av...............Hon kan bli både 20 eller mer, innan hon möter honom. När han kommer, skall han inte behöva hålla till godo någon som andra rört vid........Då har hon inte längre den kärlek att ge honom som hon borde ha.
"Ett barn kan fodra av sin mor att hon bevarat sig själv och hållit sig själv i ära alltifrån sin tidigaste ungdom. Eljest skall hon inte kunna fostra sitt barn så, som barnet har rätt att bli fostrat"

"Flit och noggrannhet och uthållighet i arbetet hör till det som bäst hjälper en människa att bli en stark karaktär"

"En ren och frisk själ vill bo i en ren och frisk kropp. Lär dig att hålla din kropp ren och vårdad. Det bästa sättet att vara fin är inte att vara modern från topp till tå, utan att vara ren och välskött. Bad och idrott äro goda hjälpare, av dem blir man spänstig och glad"

Denna bok låg i min fars fasters konfirmationsbrev och jag vet inte om det var vanligt att man som flicka fick en sådan i samband med konfirmationen.
Författare var Jeanna Oterdahl och du kan läsa mer om henne via länken nedan. Hon förblev ogift, i detta kan ju spekuleras varför !!!??!!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jeanna_Oterdahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar