Gryning

Gryning

onsdag 22 maj 2013

Vi har det bra

Det smattrar mot fönsterblecket och jag sitter vid mitt vita runda köksbord och intar en mugg kaffe.
Regn är mysigt ibland, man kan vara inne och kura lite. Pollenallergikerna blir glada av att lite pollen sköljs undan av regnet och lättar upp deras besvär.

Tänker på min pappa, min farmor och farfar, farmors mor och far som också bott i detta kök, suttit kring detta bord en gång i tiden. Min farmors mor som fick 12 barn, varav ett dog endast en vecka gammal. Tänk vilket arbete och vilken styrka en kvinna hade på den tidne. Att under 19 års tid i stort sett ständigt vara gravid, ha småbarn som skulle ha mat och kläder. Kor, höns och jordbruk som skulle skötas. Ja nog slet kvinnorna på den tiden.
Täpp Per, dvs farmors morfar, som föddes 1874 i fjöset för att det var så kallt i mars så de inte hade råd att elda åt både sig själva och korna utan bodde där ute i stället. Han gick oftast upp vid halvfyra-tiden på morgonen och gjorde fyr i  spisen och satt framför spisluckan och drack kaffe i eldens sken. Undrar hur hans tankar gick när han hade en barnaskara på elva stycken att försörja. De hade dock bra jämfört med flera andra familjer. De var förskonade från Spanskan och han hade råd att låta tre av barnen studera vidare.

Det är lätt att gnälla och misströsta över att solen inte skiner eller att barn inte alltid får åka utomlands med sina föräldrar för att de inte har råd. Var glada över att ni har tak över huvudet, har mat för dagen och slipper oroa er för att det ska bli minusgrader och vårsådden går förlorad. Tänk positivt och ta dagen med ett leende och njut av livet.

Gå ut i regnet, ta regnjackan och stövlarna på och hoppa lite i vattenpölarna och låt barnet i er få komma fram. Det är härligt att LEVA!
Fönstret längst bort är fjöset där Täpp Per Andersson föddes den 11 mars 1874.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar